QBM055

17 replies [Last post]
shivanibusiness's picture
Offline
Last seen: 8 years 50 weeks ago
Joined: 2008-01-02
Q13. If 12 boys can earn Rs

Q13. If 12 boys can earn Rs 240 in 5 days, how many boys can earn Rs 420 in 21 days?
(a)15 boys
(b)5 boys
(c)17 boys
(d)None of these

Sol: 12 boys can earn Rs 240 in 5 days
So, 1 boy can earn Rs 4 in 1 day
=> 20 boys can earn Rs 420 in 21 days

Ans: (d) None of these
 

__________________

n/a

__________________

n/a

shivanibusiness's picture
Offline
Last seen: 8 years 50 weeks ago
Joined: 2008-01-02
Q10. A twice as good as a

Q10. A twice as good as a workman as B; and together they finish a work in 16 days. In how many days can it be done by each separately?

Sol: Let A can finish a work alone in a days ,so B can finish it in 2a days.
A/q, 16(1/a+1/2a)=1
=> a= 24 days and 2a= 48 days

A can finish it alone in 24 days ,while B can finish it alone in 48 days.
 

__________________

n/a

__________________

n/a

shivanibusiness's picture
Offline
Last seen: 8 years 50 weeks ago
Joined: 2008-01-02
Q2. If 4 men or 7 boys do a


Q2. If 4 men or 7 boys do a work in 29 days, 12 men and 8 boys will do the same work in

Sol: A/q, 4 men can do a work in 29 days
=>1 man can do it in 29 x 4 days.
7 boys can do the work in 29 days
=>1 boy can do it in 29 x 7 days.
Suppose ,12 men and 8 boys can do the work in a days.
So, a[8/(29 x 7) + 12/(29 x 4)] = 1
Solving, a = 7days

 

__________________

n/a

__________________

n/a

rekha (not verified)
rekha's picture
Q13

Q13. If 12 boys can earn Rs 240 in 5 days, how many boys can earn Rs 420 in 21 days?
Amount earned by 12boys in one day=240/5=48
Amount earned by each boy per day=48/12=4

simillarly,
amount earned by X number of boys in one day=420/21=20.
number of boys earns(Rs)
1 4
X 20

X=20/4=5 boys

shikha.mbm's picture
Offline
Last seen: 9 years 43 weeks ago
Joined: 2008-07-15
Ans 13

ans) 5 boys.

Rupees are paid according to the work done so
12 * 5 = x * 21
------   --------
240         420

on solvig we get x = 5

shikha.mbm's picture
Offline
Last seen: 9 years 43 weeks ago
Joined: 2008-07-15
ans 10

Ans) B  can do in 48 hrs and a in 24 hrs

Incognito
rekha's picture
but in vtu pgcet 2006 mca the

but in vtu pgcet 2006 mca the question is same but the options are
a)9boys
b)5boys
c)12boys
d)6boys

i am not getting it

Sponsered Links

All Rights Reserved. Copyright 2006-10 CAT4MBA.com.