Tabular Data



It's the simplest form of data presentation where data are given in a table with proper heading and denominations. There is really no limit to what the tables can contain. You should not expect to get any simple table in CAT but in other exams like IRMA, SNAP and IIFT you might get a set with tabular data.

Example1: Lets consider one article published on this site regarding the number of questions asked from different mathematics chapters in last few years.

Mathematical Aptitude - Number of question
CHAPTERS 2001 2002 2003 2003 Retest 2004 2005 2006 Total Percentage
1. Number System 13 13 7 11 4 12 28 88 22%
2. Ratio & Proportion 2 2 2 1 2 4 13 3.25%
3. Percentages 3 2 4 9 2.25%
4. Profit & Loss 1 1 0.25%
5. T.S.D 5 4 1 5 2 4 21 5.25%
6. Linear Eqn 4 2 2 1 2 12 23 5.75%
7. Quadratic Eqn 1 2 2 1 2 8 2%
8. P and C 2 6 3 4 5 3 4 27 6.75%
9. Inequalities 7 3 5 6 1 4 26 6.5%
10. Functions 1 2 4 4 8 19 4.75%
11. Logarithms 1 2 2 4 9 2.25%
12. Geometry 9 10 14 17 15 17 20 102 25.5%

(NB: above table is not correct and given just an example. For the correct data refer to )

In Exam you will be given a table like the one shown above and might be asked few questions like
Q1. In which year maximum number of questions were asked from Algebra?
Q2. In 2003 which chapter contributed maximum number of questions?
Q3. What was the total number of questions asked from Inequalities chapter in the given period of time?
Q4. What was the percentage contribution of P and C in year 2004

Many similar questions can be framed from the above table. Lets first consider Q1, A quick look at the table shows that maximum number of algebra questions were asked in year 2006 and the number was 26. Similarly, In year 2003 maximum number of questions were asked from Geometry chapter and the number was 14.
Try to answer the other two questions on your own and discuss your doubts at the forum http://www.cat4mba.com/forum



Example 2:
The frequency distribution of monthly salaries of 500 workers in a factory is given below :

Wages 0-49 50-99 100-149 150-199 200-249 250 or more
Number of workers 90 150 100 80 70 10

It is proposed to give an interim relief per month at the rate of 10% of the lower boundary of each class interval or Rs. 10 which ever is more. Then the financial burden (in Rs. )on the part of the factory owner is ?

The asnwer is 6250. First try to solve on your own and then read the solution given below.



Example 3
Answer the questions on the basis of the information given below:

The Dean’s office recently scanned student results into the central computer system. When their character reading software cannot read something, it leaves the space blank. The scanner output read as follows:



In the grading system, A, B, C, D, and F grades fetch 6, 4, 3, 2, and 0 grade points respectively. The Grade Point Average (GPA) is the arithmetic mean of the grade points obtained in the five subjects. For example Nisha’s GPA is (6 + 2 + 4 + 6 + 0) / 5 = 3.6. Some additional facts are also known about the students’ grades. These are
(a) Vipul obtained the same grade in Marketing as Aparna obtained in Finance and Strategy.
(b) Fazal obtained the same grade in Strategy as Utkarsh did in Marketing.
(c) Tara received the same grade in exactly three courses.

Q1. What grade did Preeti obtain in Statistics?
1. A
2. B
3. C
4. D
ANS: GPA of Preeti = 3.2
=> (F+D+x+D+y)/5 = 3.2
=> x + y = 12
So only combination possible is A, A.
So Preeti obtained A grade in statistics.

Q2. In operations, Tara could have received the same grade as
1. Ismet
2. Hari
3. Jagdeep
4. Manab
ANS: (4)
Tara received same grade in 3 courses. We already know that Tara has got B grade in one of the subject and GPA is 2.4. So in 3 courses in which he scored same grade is B. So Tara has received the same grade as Manab.

Q3. In Strategy, Gowri’s grade point was higher than that obtained by
1. Fazal
2. Hari
3. Nisha
4. Rahul
ANS: GPA of Gowri is 3.8
=>3 + 3 + 6 + x + 4 = 3.8 × 5
=>16 + x = 18
=>x = 2
So in strategy, Gowri's grade is C.
Rahul's grade in strategy = (4.2 × 5) – 15 = 6, i.e., A.
Fazal's grade in strategy = (2.4 × 5) – 8 = 4, i.e., B.
Hence, Gowri's grade will be higher than that of Hari.

Q4. What grade did Utkarsh obtain in Finance?
1. B
2. C
3. D
4. F
ANS: Fazal GPA = 2.4
=> D + F + B + P + D = 2.4 × 5
2 + 0 + 4 + P + 2 = 12
P = 4
So his grade in strategy is B.
So Grade of Utkarsh in marketing is also B.
So for Utkarsh, x + B + F + C + A = 3 × 5
x + 4 + 0 + 3 + 6 = 15
x = 2
So grade of Utkarsh in finance = D.



Example 4:
Answer the questions based on the following information.

Unclaimed redemption and dividend amounts for TMF India Ltd.


The amount of dividends declared and redemptions made, which were remaining unclaimed as on the balance sheet data are given below.



Q1. What is the average dividend amount per unclaimed warrants across all schemes for TMF India Ltd.?
a. Rs. 1,964
b. Rs. 2,734
c. Rs. 3,822
d. None of these
ANS: Average dividend amount 68.59/2509
i.e Rs. 2734

Q2. What is the approximate ratio of the average redemption amount per warrant in TIGF scheme to that in FIBF scheme?
a. 10:9
b. 9:10
c. 11:13
d. 9 : 13
ANS: In TIGF scheme, average redemption amount per warrant
(Rs.83,000/7) = Rs. 11857.14

In FIBF scheme, average (Rs.13,000)/1 =13,000
Ratio = 11857.14 : 13000 = 91 : 100 » 9 : 10

Q3. Which of the following statement(s) is(are) not true?
I. The total amount of unclaimed warrants for TIGF and TIIF schemes is Rs. 48.57 lakh.
II. TIIF scheme accounts for more than 60% of the total number of unclaimed warrants.

a. Only (I)
b. Only (II)
c. Both (I) and (II)
d. Both are true
ANS: (I) TIGF and TIIF = Rs. (3.26 + 42.18 + 0.83 + 2.30) lakh
= Rs. 48.57 lakh
(II) Total number of warrants in TIIF scheme
= 1601 + 48 = 1649 out of total 2578 claims.
Hence, it is more than 60%.

Q4. What is the percentage of unclaimed dividend amount in TMIP scheme?
a. 7.8%
b. 5.2%
c. 10.5%
d. Cannot be determined
ANS: Required percentage 68.59 /5.39 = 7.8% (approx.)

Q5. A scheme is given the ‘star’ status when it has minimum number of unclaimed warrants for that scheme, among all others. Among the given schemes, which scheme is to be awarded ‘star’ status?
a. FIIF
b. FIBF
c. TIIF
d. Cannot be determined
ANS: The data on unclaimed dividend amounts for FIIF, FIBF and FIGF are not given.

Sponsered Links

All Rights Reserved. Copyright 2006-10 CAT4MBA.com.